Dug opština 90 miliona

Bez autora
Oct 05 2011

Smanjenje budžetskih rashoda, efikasnija naplata pojedinih prihoda kao i aktivnosti u dijelu fiskalne konsolidacije neke su od ciljeva koje bi crnogorske lokalne samouprave u narednom periodu trebalo da ispune. U narednom periodu opštine bi trebalo da smanje budžetske rashode a osnovni izvor njihovog finansiranja trebalo bi da bude porez na nepokretnost. Smanjenje budžetskih rashoda i efikasnija naplata pojedinih prihoda i obavezno smanjenje duga i obaveza kako bi se riješio problem i su prioritet. Ubuduće osnovni izvor finansiranja lokalnih samouprava trebalo bi da bude porez na nepokretnost koji je povećan 27 odsto u odnosu na prošlu godinu. Velika zaduženost i dalje je otvoreno pitanje lokalnih samouprava ali postoji fiskalni prostor za veću naplatu prihoda. Prihodi opština za prvih šest mjeseci 2011. su veći 5,81 odsto nego u 2010. Raduju primjeri opština koje su unaprijedile fiskalnu disciplinu tj. efikasnost naplate poreza iznačajno povećali prihode po osnovu poreza na nepokretnost i nekih drugih poreza koje samostalno naplaćuju.

Dug opština 90 milionaSmanjenje budžetskih rashoda, efikasnija naplata pojedinih prihoda kao i aktivnosti u dijelu fiskalne konsolidacije neke su od ciljeva koje bi crnogorske lokalne samouprave u narednom periodu trebalo da ispune.

To je Ministar finansija Milorad Katnić, između ostalog kazao na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Zajednice opština.

U narednom periodu opštine bi trebalo da smanje budžetske rashode a osnovni izvor njihovog finansiranja trebalo bi da bude porez na nepokretnost kaže ministar finansija Milorad Katnić:

"Smanjenje budžetskih rashoda i efikasnija naplata pojedinih prihoda i obavezno smanjenje duga i obaveza kako bi se riješio problem i su prioritet. Ubuduće osnovni izvor finansiranja lokalnih samouprava trebalo bi da bude porez na nepokretnost koji je povećan 27 odsto u odnosu na prošlu godinu."

Velika zaduženost i dalje je otvoreno pitanje lokalnih samouprava ali postoji fiskalni prostor za veću naplatu prihoda smatra Katnić:

"Prihodi opština za prvih šest mjeseci 2011. su veći 5,81 odsto nego u 2010. Raduju primjeri opština koje su unaprijedile fiskalnu disciplinu tj. efikasnost naplate poreza iznačajno povećali prihode po osnovu poreza na nepokretnost i nekih drugih poreza koje samostalno naplaćuju."

Katnić objašnjava da je dug opština od 90 miliona eura rezultat prekomjernog trošenja za vrijeme krize. Prijedlog CB za povećanjem PDV-a smatra alternativnim rješenjem:

"To je moguće ali za sad ne i nužno rješenje."

Gradonačelnik Miomir Mugoša kaže da je neophodno naći način da se smanje troškovi lokalnih samouprava:

"Glavni grad će ići na novu racionalizaciju do kraja mjeseca. Nadam se da ćemo do kraja mjeseca iznijeti podatke oko racionalizacije smanjenja broja zaposlenih i svih vidova potrošnje. Nadam se da ćemo kroz rebalans koji je neophodan do kraja godine uspjeti da smanjimo apetit i napravimo restrikcije koje su neophodne."

Podsjetimo Zajednica opština na sastanku je predstavila Analizu o uticaju izmijenjenih zakonskih rješenja na finansiranje lokalnih samouprava. Podaci pokazuju da u toj oblasti nijesu postignuti očekivani rezultati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik